Kategorier
Uncategorized

Älgfakta

Imorgon börjar ett av mina absoluta favoritprogram på tv – vilken såklart handlar om älgar – “Den stora älgvandringen” på svt. Den sänds för andra året och har blivit riktigt populär, det märks att slow trenden även kommit till tv- underhållningen också, eftersom programmet enbart består av långa sändningar från utplacerade kameror i Ångermanland. Alltså inga kommentarer eller annat tjafs, bara den svenska vackra naturen och de majestätiska skogens konungar. 

Så idag tänkte jag berätta lite mer om dessa fantastiska djur så ni är förberedda inför serien eller nästa gång ni ser en älg i verkliga livet. Det finns älgar över hela Sverige utom på Gotland så sannolikheten är stor att du någon gång i livet kommer att se en älg – om inte annat finns det gott om de här på farmen! Det finns i princip alltid minst en älgkalv här då jag, som jag tidigare har berättat om, ofta tar hand om kalvar som av någon anledning inte är kvar hos sin mamma det första levnadsåret som de annars brukar göra. 

Älgkalvar är riktigt söta och populära bland våra besökare, då väger de bara runt 10 kg när de är som minst, men de går fort upp i vikt  – minst ett kilo om dagen – och de äter massor, särskilt under sommaren när det kan gå åt hela 35 kilo mat per dag per älg. Jag har därför fått ordna särskilt med foder och logistiklösningar för att på bästa sätt ge älgarna det de behöver, särskilt på vintern när det inte finns lika mycket i naturen för de att äta. Som vuxna är väger älgkor runt 270-360 kg och tjurarna väger runt 380-540 kg. De tyngsta älgtjurarna man vet om har vägt nästan 800 kg!

Men visste ni att det först är efter 5-6 år som tjurarna blir större än älgkorna. De typiska hornen kommer däremot tidigare på tjurarna och är som störst när de är mellan 6-12 år gamla, men de tappar hornen på vintern varje år, sedan växer det ut nya horn. Vi tar till vara på de horn vi hittar som de har tappat och de finns till försäljning, säg till personalen så fixar vi det.

Trots att Sverige är det älgtätaste landet är inte ofta man ser älgar i det fria, kanske delvis därför som “Den stora älgvandringen” har blivit populärt, eftersom älgarna brukar simma över Ångermanälven varje år och därmed fastna på film.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *